– Ailenin, çocuğun anaokuluna adaptasyonu sürecinde göstereceği sabır ve kararlılık, okulöncesi eğitime ve çocuğun başladığı eğitim kurumuna gösterdiği inanç ve güven, çocuğun uyumuna olumlu yönde etki eder.
– Bu süreçte mutlaka çocuğun anaokulu/kreş/okulöncesi eğitim kurumuna yönelik düşüncelerini anlatmasına fırsat verilmeli ve dinlenmelidir. Ama okul hakkında çocuk sorgulanmamalıdır.
– Velinin okulöncesi eğitim kurumuna veya personele dair olumsuz düşünceleri varsa, bu durum çocuğun yanında konuşulmamalı, idareyle iletişime geçilmelidir.
– Aileler, okul öncesinde çocuğa okula dair açıklamalar yaparak kurumu tanımasını kolaylaştırmalı. Okulun her gün gidilmesi gereken bir yer olduğu, burada yeni arkadaşlar edinerek yeni bilgiler öğreneceği anlatılmalıdır. Bunu yaparken abartılı bilgilerden kaçınılmalı ve yanlış bilgiler verilmemelidir. Çünkü çocuğun anlatılanı gerçekte görememesi, anlatılanın karşılığını bulamaması okula olan güvenini azaltır.
– Çocuğun okula alışması ve devamlılığın sağlanması için aile bireyleri arasında fikir birliği sağlanması oldukça önemli bir konudur. Eğer anne-baba, büyükanne, büyükbaba gibi aileden biri çocuğun okula gitmeme talebi karşısında çocuktan yana tutum sergilerse, bu durum doğal olarak çocuğun güç almasına ve okula karşı tepkisinin büyümesine neden olur.